fredag 29. mars 2013

Australia og New Zealand på Rootstech 2013


På en av mine mange spaserturer rundt i Expo Hall 1 i Salt Palace, stoppet jeg ved standen til "Unlock the Past". som skriver om seg selv på sine sider: 
Unlock the Past is about promoting history, genealogy and heritage in Australia and New Zealand. It is a collaborative venture involving a team of expert speakers, writers, organisations and commercial partners throughout Australia, New Zealand and overseas.

Unlock the Past


Jeg har ikke noe slekt (etter det jeg vet foreløpig) i Australia eller New Zealand, men det er alltid fint å knytte kontakter, man vet aldri hvor og når man får bruk for dem! Og det er jo ikke lenger bare min egen slekt jeg jobber med, så kontakter i profesjonell sammenheng er også lurt å samle og pleie.

Senere møtte jeg også Alona fra Australia, ei utrolig hyggelig jente, som i tillegg er litt yngre enn den gjennomsnittlige slektsforsker. Alona er spretten og fargerik (selvom jeg tror hun liker seg best i svarte klær), og hun er festlig og inkluderende.

Alona har sin egen slektsblogg, hvor hun skriver som oss andre, om det som rører seg i hennes slektsverden.  Hun har for ikke så lenge siden vært på slektsforskercruise. Det er veldig fristende. Men dersom jeg skal være med på noe sånt, må det være med enten Norge (eller kanskje Skandinavia), eller USA som hovedområder. Det er også flere program-leverandører som arrangerer Cruise-møter, bla. Legacy (som jeg selv bruker) og The Master Genealogist. Cruise er en flott måte å møtes på, man har alt innen rekkevidde, og man har det sosiale hvor man knytter kontakter.

Alona og meg i fotoboksen...
Jeg var så heldig å møte Alona i fødselsdagsselskapet til Thomas MacEntee i Salt Lake City. Thomas er "sjefen" for Geneablogger.com, og selskapet var rett og slett  "who is who" i den internasjonale slektsforsker-verden. De store bloggerne var der, og også vi små....Bildet over tok vi i fotoboksen som Thomas parkerte midt i festlokalet, og ba alle om å ta turen  innom. Alona og jeg fant ut at vi ville ta bilder sammen, og de ble jo kjempefine!

Geniaus - Jill Ball fra Australia - var en av de offesielle bloggerne på Rootstech 2013, og hun intervjuet Alona. Intervjuet viser godt jenta fra Australia, fargerik og morsom, og ikke helt den typiske slektsforsker/slektsblogger!


søndag 24. mars 2013

Rootstech 2013 - dag 3

Siste dagen av Rootstech hadde jeg bestemt meg for å snakke med et par av de DNA-representantene som var tilstede.  Jeg tok de jeg så uten å lete, og det var AncestryDNA og Family Tree DNA.

DNA er noe jeg ikke skjønner meg på i det hele tatt, men har skjønt at mulighetene er mange, og at det er veldig spennende. Og dyrt.

Jeg har lest litt på DIS-Norges DNA-sider, og jeg ble vel kanskje litt klokere, og utfra det skotten fra Clan MacLaren hos Family Tree DNA fortalte etter at jeg hadde lagt fram min slektsnøtt av en farmor, forsto jeg det sånn at det var mulig med en ganske høy prosents sjanse å bekrefte/avkrefte farmors biologiske far. Jeg har identifisert hvem han kan være og at han har andre etterkommere. Så da får vi se hva vi gjør, dette er en kinkig sak, da jeg eventuelt må kontakte mennesker jeg ikke kjenner, som ikke vet om oss (regner jeg med) og som kanskje ikke er så veldig glad for at bestefar dro til Amerika og lot konemor med 3-4 barn bli igjen i Oslo. Jeg vet ikke om han kom tilbake, jeg vet bare at han dro til Amerika, og at kona og barna bodde i flere år uten mann i huset, og plutselig er hun enke.

Vi får se, jeg må tenke veldig hardt på dette. Men jeg har allikevel lyst til å ta en "Family Finder" test, som kan identifisere slektninger innen 4-5 generasjoner, og fortelle om etnisk opphav. Nå vet jeg forsåvidt at jeg er Ullsøkning, men jeg kan jo ha noen afrikanske aner langt der bak?

Tilbake til Rootstech...
Jeg stoppet også ved Backblaze-standen, den var stor og bemannet med solid fagkunnskap.  Jeg trenger et automagisk backupsystem, som også kan hjelpe meg å rydde i alle backupene jeg har. Og etter at jeg hadde beskrevet min uorganiserte backup, (men jeg har backup!) mente gutta at det ikke var noe problem, produktet deres er laget for slikt. Så jeg skal teste det ut, og forteller senere hvordan det gikk. Jeg tror ikke på "gratis" - det er ikke noe her i verden som er gratis. Og jeg satser ikke på et gratis produkt når det gjelder å ta vare på dataene mine utenfor huset. Backblaze har en pris man kan leve med, og da er det først å teste, så får vi se.

lørdag 23. mars 2013

Rootstech 2013 - dag 2 (fryd og glede for Legacybrukere)

Legacy-standen var et av mine mål da jeg kom inn dørene i Expo-hall nr.1 - de har stand ikke langt fra inngangen, og jeg var heldig, traff på presidenten da jeg var der! Hadde en hyggelig prat, og fikk tatt bilde og!
President David Brerdan og meg selv
 Mitt mål med samtalen var å få ham til å notere de tre mulighetene jeg savner i Legacy:

  • vitnefunksjon (flere personer knyttes til samme hendelse uten å måtte være slekt, for å kunne analysere f.eks. faddere og forlovere for å finne ut om en person kan være slektning)
  • klikkbare linker til digitale kilder på nett
  • ekteskap mellom personer av samme kjønn
i den rekkefølgen.

Da jeg sa: dette er faktisk allerede inkludert i det andre programmet som er mest brukt i Norge, så det burde implementeres også i Legacy......
noterte President Berdan nr. 2 og 3, men kunne gledestrålende fortelle at vitnefunksjon kommer i en av de første oppdateringene som kommer! Han kunne ikke love når, men at!  (og det var vel egentlig ikke helt offentlig, men siden han fortalte, så kunne han ikke si at jeg ikke fikk lov å blogge... alle ser at jeg er en av Geneabloggerne på Rootstech (vi er 85 stykker som vandrer rundt med perler og buttons og andre galskaper rundt halsen.fredag 22. mars 2013

The Mormon Tabernacle Choir - Land that I Love

Det er ikke til å legge skjul på at det å vandre rundt i de nærmeste kvartalene til Family History Library her i Salt Lake City innebærer å møte mennesker og omgivelser som tilhører "Mormon-kirken" - eller som de helst kaller seg selv nå - ... Latter day Saints.

Religionen gjør selvsagt mye med denne byen, og det over alt. Tempelet synes nesten hvor enn man går, (og det er vakkert, og utilgjengelig for andre enn kirkens egne medlemmer). Tabernakkelet, som utenfra ligner litt på en ishockey-hall, er et landemerke i de lavere etasjer. Og vi skal ikke glemme at det er religionen som gjør at "Mormonerne" er verdensmestere i slektsforskning, og byen med sitt fantastiske Family History Library blir kalt "slektsforskernes Mekka". 

programmet fra konserten.


I kveld ble Rootstech-deltakerne ønsket velkommen til en minikonsert med The Mormon Tabernacle Choir, et av de flotteste korene her i USA. De teller 360 frivillige sangere, menn og kvinner, som i løpet av et år samles rundt 150 dager! Dette inkluderer øvelser og konserter.

Gruppen vår på ca 15 Norwegian Lag Week deltakere ble med vår gode venn Elaine fra "kirken" - hun ordnet oss selvsagt "VIP"-billetter, og vi satt også sammen med våre gode venner Charlotte og Olof (regner vel med at Elaine hadde en finger med i spillet så de kom inn også! Før selve konserten ble "VIP'ENE" hilst velkommen av "speakeren" - og vi ble spesielt hilst, både Norway-lag'erne og svenskevennene våre (og en del andre direktører og presidenter for forskjellige slektsrelaterte selskaper som var til stede pga Rootstech).

glade svensker - Charlotte og Olof!
Konserten i kveld var en spesiell konsert tilegnet Irving Berlin, "Land That I Love - The Immigration of Irving Berlin. Den var ikke spesielt religiløs, men hadde historiedel om hr. Berlin, som har komponert mange av de sangene vi kjenner som "svisker" i dag. 

I programmet for konserten står det bla.:
"In 1920 when Irving Berlin recalled his own mother's words and wrote of America as "land that I love", he reminded us that wherever we live today ...[..].. the land were we live is often the land that we come to love. And when many of our grandparents and great grandparents have come from other places, too, become lands that we yearn to know and maybe even learn to love".
Slektsforskeren i meg greide ikke å la være å finne passasjerlisten på Ellis Island, der Israel Beilin ankom med "Rhynland" fra Antwerpen til New York i 14. september 1894.

familien Beilin var opprinnelig fra Russland.  (fra www.ellisisland.org)

Nå var det ikke så mange sanger som var Irving Berlin materiale, men de hadde satt sammen en film/bilde/historie film, som nok inngår i en del av temaet for Rootstech - fortell din historie.

bildet er tatt før konserten (det var heldigvis forbudt å ta bilder under konserten).

Selve orgelet og bygningen har sin egen historie som du kan lese her på Wikipedia

Rootstech 2013 - dag 1

Etter omvisning i utstillingshall nr. 4 i Det enorme messesenteret Salt Palace Convention Center (som ligger 2 minutters gange fra hotellet) fikk alle Geneabloggerne prioriterte seter på de første radene i foredragssal nr. 1 -  jeg tror det var plass til minst et par tusen mennesker der. Og det var fullt! Føltes rimelig kult å sitte der!

"Keynote" (hovedforedrag) for første dag ble ledet og introdusert av Familysearch.org's  markedsdirektør Shipley Munson. Han introduserte først presidenten for Familysearch Dennis Brimhall som tok over hos Familysearch i 2012. Han hadde mye klokt å si, mest om framtiden, selvom vi stort sett jobber med fortiden. Hans viktigste budskap var å dele historien nå! Etter presidenten introduserte Shipley Munson den fantastiske historiefortelleren (han er faktisk profesjonell historieforteller etter det jeg forsto), Syd Lieberman, som bergtok publikum med sine enkle familiehistorier. Beviset på at familiehistorie ikke behøver å inkludere kjendiser eller presidenter, mord eller store penger og gull, for å kunne bli fortalt på en fin måte! Etter Lieberman kom Shipley Munson igjen smilende og fornøyd ut på scenen, (og mobilen hans ringte, det var LDS-church sa han...!!!) - og introduserte dagens siste "Keynote" speaker, mannen som fikk prisen for beste "speaker" i fjor, nemlig presidenten i Federation of Genealogical Societies, og "lead genealogist" hos Findmypast.com Josh Taylor. Jeg skjønner godt at han fikk "best speaker" pris, han var utrolig inspirerende, morsom (uten å være flåsete), dyktig og interessant. Alt på en gang! Hovedbudskapet hans var å få igang ungdommen, og beskjeden gikk til produsenter av teknologi for unge.

Og jeg fikk perler av DearMyrtle, så jeg er fra nå av en Geneablogger der jeg rusler rundt! 


Etter Keynote, tok Torill og jeg oss en tur over til hotellet og en kopp kaffe, for å oppdatere litt på et par saker vi holder på med og planlegge dagen. Jeg hadde et par foredrag jeg hadde lyst til å høre (men det ble det aldri noe av, det er en annen historie).  

Så hadde vi meldt oss på en "presentasjonslunsj" hos Familysearch.org - og der fikk vi KremBord på grunn av Elaine, en av lederne i slektsforsker-avdelingen i LDS-kirken (jeg er usikker på stillingsnavnet hennes, på Facebook er hun Deputy, Chief Genealogical Officer), Elaine har vi hatt med å gjøre gjennom Norwegian Lag Week. Sammen med oss rundt bordet var det folk fra Association of Professional Genealogist (med svenske aner), noen var vår egen Norw. Lag gruppe, leder for en av Tysklands slektsforskerorganisasjoner, og en dame med norske aner fra Minnesota. (og oss Norske fra Norge). Koselig! Det er disse tingene jeg har gledet meg til, å møte andre som driver med det samme, og brenner sånn for det at de er villig til å dra et stykke for å oppleve det! Etter maten (som ikke var så mye å skryte av) fikk vi innsyn i Nye Family Tree hos Familysearch, det skal jeg blogge om senere.


Maten så grei ut, men var ikke så veldig spennende (orkideen var god..)

Etter lunsj gikk jeg rundt i en fantastisk utstilling og fikk presentert både spennende nyheter og snakket med en del spennende mennesker. Jeg møtte New Zealendere/Australere på en stand, som i tillegg var Geneablogger, 

Zew Zealand.. og de skal på Cruise!
 og på en annen stand Malta Family Tree. De var litt lei av at alt dreide seg om UK og Irland, Malta ble liksom alltid glemt. Så de hadde bestemt seg for å dra til Rootstech. Og det synes jeg var en god ide, selvom jeg ikke har noe slekt på Malta....Resten av runden vil jeg skrive om i egne innlegg, da det går på produkter eller andre spennende saker, og de fortjener litt mer enn en stemningsrapport.

Men endelig fikk jeg i hvertfall hilst på Geneablogger-sjef Thomas MacEntee! Og sjekk de fine "perlene"!

torsdag 21. mars 2013

Her skal det i løpet av 3 dager...

vandre minst 6.200 forhåndsregistrerte deltakere,  (pluss 2.000 skole-elever lørdag) - i løpet av 3 dager!

Vi som er med i "GeneaBloggers" (85 påmeldte) fikk spesial-behandling, og reserverte plasser foran i foredragssalen, som tar minst 2.000 personer! (tror kanskje til og med 3.000).

http://www.ancestry.com - min favoritt!

en av familysearch.org sine stands.

her kan man få se demo av nyheter osv, flott lite område!

koselig krok - her er det story-telling på agendaen! (til og med lydtett rom for opptak av fortellinger og familiehistorier!

mer familysearch.org

genealogywallcharts.com - en ny en for meg som må sjekkes!

media-hub


usikker... veldig usikker...

årets motto!

TNG!


Legacy!!!!
Og nesten 100 stands til! Dette blir travle men morsomme dager! Åpnings-foredragene var fabelaktige, mer om dem siden!

Da har vi registrert oss hos Rootstech.... og siste kveld med Norwegian Lag gruppa!

og jeg må innrømme, jeg gleder meg som en unge til klokka 07.30 i morgen tidlig, da skal jeg nemlig rundt i utstillingshallene sammen med flere av de "store" bloggerne her i USA; og vi får omvisning før hordene kommer!

Dette er omtrent som å sette en unge i godteridisken, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne! Så jeg kommer til å ta dette veldig som en unge, forsyne meg rått og hemningsløst, og heller vaske meg litt når jeg kommer hjem. Blir sikkert mye forskjellig å måtte sortere etter hvert!

jomfruelig og fredelig på lesesalen (i ca 3 minutter)
Men - dagen i dag startet også tidlig, jeg var nr. 3 i køen foran døra til biblioteket! Og det var jomfruelig og fredelig da jeg kom inn i lesesalen!

Dagen har ellers vært fylt med gledesutbrudd fra flere av de deltagende i Norwegian Lag-gruppa, de har fått til å lete sjøl, de har fått hjelp til å oversette totalt uinteressante dokumenter, og også viktige interessante ditto, Arne har fått enda flere ancestors (nå er vi vel oppe i 15 direkte aner i Agderfylkene (som jeg ikke vet noe om, men man blir jo flink etter hvert) og Steve har fått litt mer å tygge på i Buskerud. Janet har jobba mye i Søndre Land, Gloria i Aust Agder, Mark hadde mye i flere fylker, og de andre hadde mye i litt forskjellig. Utrolig moro å kunne hjelpe, og jeg lærer noe nytt, også om norsk slektsforskning, hele tiden!

Hele Lag-gruppa gikk samlet til messe-området for registrering. Det er ventet minst 5.000 deltakere, så det var nok greit å kunne gjøre dette dagen før HovedDagen! Dette gikk på AlfaBetet, og for meg var det greit, kun 2 i kø foran meg i "C-D"-skranken, og ca 15 i "H-I-J" skranken (for Torill, jeg registrerte henne også siden hun satt på en flymaskin da dette spennende evenemanget gikk av stabelen...)  - så jeg var ferdig bevesket og beskiltet i løpet av mindre enn 15 minutter! Flott veske, - var plass til både 4 liter vann og en flaske vin i den! (men det er en helt annen historie)

Etter regisrtering var det siste middagssamling, og det var litt vemodig men hyggelig. Alle var enige om at vi hadde hatt en hyggelig tur.. og vi møtes helt sikkert neste år!


Det blir mye "reiseskildring" (og jeg kan love at smørbrødene er lave, og middagene koster under 10 dollar), men jeg kommer til å senere komme litt inn på metoder jeg brukte for å hjelpe våre Norwegian Lag-week venner. Og for å si det sånn, mye av hjelpen gikk med til å finne ut av nye digitalarkivet!

Tone og meg - kollegaer i samme firma uten å vite!
foto: Steve med mitt kamera!
Det mest spennende som skjedde i dag, var at jeg tilfeldig nesten snublet over ei hyggelig jente som satt og studerte noen bygdebøker mellom hyllene her, og etter omtrent 30 sekunder sier Tone (som er gift med en amerikaner og bor i Salt Lake City) - du jeg har da sett deg før?? Og for å gjøre en lang historie kort, det stemmer - vi jobber begge for et firma her i USA, og har jobbet på samme prosjekter! Så morro!  Vi utvekslet adresser, og kan hjelpe hverandre Det er noe av det viktige med hele Rootstech - networking! Og vi har allerede starta!

Jeg gleder meg!


onsdag 20. mars 2013

Ny dag og gamle nøtter! Dag tre i denne vakre byen!

Det var trivelig å stå i kø i morres, 2 damer som satt ved bordet ved siden av oss igår, kom også i dag, og de var utrolig hyggelige og morsomme, fra Nord-Dakota og Indiana. (slekt fra Irland og Tyskland tror jeg).  Mens vi sto og flira og lo, kom det jammen kjente!

Charlotta og meg i kø. Foto: Olof med Charlottas kamera
Charlotta og Olof fra Dis-Sverige hadde tatt turen, og det var utrolig koselig å treffe dem igjen. Svenskene våre skal vi høre mer om senere.

Det ble en lang fin dag i biblioteket, flere knekte nøtter og flere aha-opplevelser. Og jeg fikk gått opp i USA-avdelingen og gjort oppslag i et par mikrofilmruller. Dessverre viste det seg å være feil personer vi hadde funnet, men det gjør at vi kan stryke dem i letingen etter den berømte nåla ihøystakken. Det er viktig alt man finner, og alt man ikke finner!

Nesten hele gjengen, foto: Norske Elizabeth med mitt kamera

Uten mat og vann og drikke duger heltene ikke,  og i dag valgte vi å spise på "The Garden" på toppen i Joseph Smith Memorial Building, - som tilhører "kirken". Det sterkeste de hadde å drikke var koffeinfri diet coke. Maten var god, og utsikten nydelig! Moro var det også at en av servitørene våre var fra Norge og het Elizabeth!


Etter middag bar det ned i Family Search Center for å høre på våre svenske venner fortelle litt om hva som finnes av kilder til slekt i Sverige. Det er mye, og jeg har blogget om mye av det før. Det går an å søke øverst i bloggen for å se tidligere innlegg.

Charlotta viste bla.:
Arkivdigital.se
svar.ra.se
slaktdata.org
disbyt (www.dis.se)

Faktisk kunne Charlotta også fortelle at ArkivDigital kommer for å ha stand på Rootstech, det synes jeg er utrolig spenstig! Og flere kjente svensker skulle visst dukke opp. Hyggelig.

Lydhøre elever hører på Charlotta (foto: meg)


I morgen reiser noen av gruppen hjem, med mye ny slekt og mye ny lærdom i baggasjen. Mens vi andre tar en siste dag som bibliotekgjester, før vi river oss løs fra biblioteksalen klokken 1600 og iler til registreringsdiskene inne i messe-senteret. Da trenger jeg ikke å stå opp før klokka.. hm halv sju på torsdag!

Kveldsbilde av tempelet. Dette må være vanvittig flott inne, så fint det er over alt ellers. Men, her kommer man ikke inn som turist, man må være medlem av kirken!


tirsdag 19. mars 2013

For en dag i Family History Library! Og for et bibliotek!

Jeg har jo skrytt dette biblioteket opp i skyene tidligere, og det var ikke noen dårligere opplevelse å komme ditt i dag tidlig. Etter en hyggelig frokost med en av deltakerne, Arne - som har en far født i Norge, og som jeg kommer tilbake til om litt, stakk jeg bort til biblioteket for å være sikker på å få et bord nær bøkene jeg skulle jobbe med. Det er horder av slektsforskere i byen fra hele USA og resten av verden på grunn av Rootstech som starter om få dager, så jeg tok ingen sjanser!

Da jeg kom rundt hjørnet ca 07.45 var det faktisk bare 3-4 stykker i kø, men etter bare tre fire minutter var det minst 20 personer på rad og rekke bakover.


Enorme mengder med pc'er venter på besøkende. Disse er utstyrt med god internett forbindelse, og man kan selvsagt bruke dem til å søke i norske kirkebøker og andre digitale kilder, det er jo derfor norsk-amerikanerne er her
flere pc'er - jeg vet ikke hvor mange, men det må være hundrer!
  
jeg har tatt bilde av disse hyllene før. Det vil si, nå er Norgesavdelingen enda større! Til og med de nyeste bygdebøkene for Hole (buskerud) og Sørum (Akershus) er tilgjengelig!
Mer bygdebøker og annen slektslitteratur fra Norge. I tillegg har de en mengde slektsbøker som ikke er på hylla.
Enda mer! Og det var med litt flir jeg så at Sverige/Finland fremdeles deler 2 slike hyller... (selvom jeg er flere deler svensk selv).
 

Det er ikke uten grunn at dette er Slektsforskermekka!!! (Det er ikke bilde av samme hylla 2 ganger)

Men dagen skulle bli hektisk, nøtteknekking, opprydding og litt annet, og så kom Lag-gruppen fra foredrag. Dagens lykkeligste mann var Arne, som fikk 3 nye generasjoner i sin familie. Moro å hjelpe når det er slekt fra Oslo! Gratulerer med nye slektninger Arne!

Arne får hjelp av Steve til å finne gårdene slekta kom fra i Norge. Og - det skal sies, det er utrolig bra kartmateriale i disse skuffene! Og det er deilig oversiktlig, og tilpasset selvbetjening, men det er minst 10-15 personer som hele tiden rusler rundt og kan hjelpe. Og i skranken har de egne dedikerte "luker" hvor man kan spørre om de enkelte geografiske områdene. På den måten får man hjelp til det man lurer på av en som kan en del om dette.


Dette var dagens middag.... jaja er ikke så farlig da - blir vel ikke mager bare på grunn av manglende store retter!

Etter middag var det først informasjonsforedrag, og vi tok klassebilde. Kjempefin gjeng, morsom, og så interessert! Mange har drevet med slektsforskning i mange år, og får nå hull på sine slekts-nøtter! Kjempegøy å kunne være med! :D På bildet manglet Sheila og Arne, de var ikke med på kveldsarrangementet.

Vi fikk hyggelig og overraskende hjelp fra norske Karin, som bor nord for Salt Lake City, hun er fra Porsgrunn, er en drivende god slektsforsker, og kom inn på biblioteket for å være med og hjelpe gruppa med tyding og oversettelse, og å lete. Hun løste et par skikkelige floker hun også!

Gleder meg allerede til i morra! Da skal jeg opp i USA-avdelingen og sjekke et par ting mikrofilmavdelingen, både for meg sjøl og for et par jeg har lovet å sjekke. Så blir det full rulle med frivillig hjelp til gruppa utover dagen.

mandag 18. mars 2013

Salt Lake City første kveld (eller: lang dags ferd mot natt!

Det tar nesten like lang tid å fly til Salt Lake City fra Florida som å krysse Atlantern! Men fram kom jeg, og en fin tur var det. En del turbulens, men pytt. Hyggelige sete-frender, og internett på flymaskinen, og jeg var glad som en lerke! Været var nydelig da vi fløy inn over Salt Lake City, og de hvite fjellene lyste vakkert opp.

En hyggelig mann fra Kroatia kjørte drosjen inn til byen (greide ikke å komme gjennom på telefonen til hotellet for å bestille "shuttle", så det ble taxi. Men det var helt ok.
Utsikt fra drosjebilen

Rommet er fint, høyt oppe i 13. etasje med fin utsikt over mot Capitol Hill bygget og i enden av korridoren ser jeg mot Tempelet og Tabernakkelet. Tok et bilde ut av vinduet, og det ble ganske fint:

Utsikt fra andre enden av gangen. Foto: meg selv.
Etter en kjapp Facebook-chat med et par av lederne for Norwegian Lag Week, måtte jeg haste ned til lobbyen for å møte gruppa, og det er en gjeng med morsomme og kunnskapstørste norsk-amerikanere, med aner fra de fleste fylkene i landet. Det virker som Oppland fylke har flest representanter, Buskerud noen og et par fra Telemark og Nordland/Troms. Akershus er kun representert via meg selv, Ginny og Steve, som begge er med i gruppens arrangementskomite. Mye jobb ligger bak en slik uke for at alle skal trives og ha en utbytterik slektsforsker-uke!  4 av de som er med i år, møtte jeg første gang jeg var her, i 2011.

I morgen tidlig møter gruppen for forskjellige kurs, jeg drar bort til biblioteket for å jobbe litt med oppdrag jeg må ha ferdig. Morsomt!

Dette er både julaften, middelhavscruise og får-i-kål på en gang!!

søndag 17. mars 2013

Salt Lake City - here I come!

Da er dagen kommet, og jeg sitter på flyplassen i Sarasota og venter på flymaskinen som skal ta meg tvers over dette store landet til Salt Lake City i Utah. Salt Lake City er liksom "mekka" for en slektsforsker, og jeg har gledet meg som en unge i flere måneder allerede!

http://www.rootstech.org
De første tre dagene vil jeg være sammen med en gjeng norsk-amerikanere, hjelpe med det som trengs, og jobbe sjøl med egne ting.  Fra torsdag er vi så klare for Rootstech 2013, som er en enorm "messe" med bare slektsforsker-ting. Dette er den største happeningen her i USA, for slektsforskere, og det er et program så tett at man må prioritere sterkt for å få til det man vil. Jeg har valgt ut noen foredrag, så får vi se. Jeg har også meldt meg på lunsj med folk fra Ancestry.com og fra Familysearch.org, og det blir spennende å se hva de ha å komme med. I tillegg blir det en stor samling på kvelden torsdag, hvor "alle" som er noe i vår sfære vil være. Etter samlingen, får vi høre Tabernakkel-koret, noe jeg også gleder meg til, det skal være flott. Fredag kveld er vi invitert til 50års lag, mannen som er ansvarlig for Geneabloggers har invitert masse folk til fest. Så da får vi jo enda en kveld til å møte folk, regner med at det er flere av de bloggerne jeg følger fra USA som vil være med der. Utrolig spennende!

Midt inni alt program, er jeg meldt på til å være med i Geneablogger-fellesskapet, hva dette innebærer vet jeg ikke helt ennå, annet enn at vi får en flying start torsdag morgen, da skal vi møte for å bli vist rundt i hallene før alle folkene kommer. Vi får også prioriterte seter ved åpningen! Dette kommer til å bli helt fantastisk!

For den som ikke har anledning til å være med over, kan se en del av hovedforedragene via streaming online.

Sjekk her for å se hva som skjer,  og hvilke foredrag som vil bli vist online!

tirsdag 12. mars 2013

Slekt i Sverige? ArkivDigital gratis i helgen!

Til helgen er det Släktsforskningens dag i Sverige. Arrangementer over hele det lange svenske land, med mange mange arrangementer. Ut fra det jeg ser av programmet, er dette det frivilliges- og bibliotekenes arrangementer, i samamrbeid med andre organisasjoner. Akkurat slik Slektsforskerdagen blir arrangert i Norge siste lørdag i oktober. En nærmest gratis folkefest for slektsforskerne og de deltakende utstillere og hjelpende hender. Noen komersielle aktører er med selvsagt, og en av dem er ArkivDigital, som jeg har hatt abonnemnet på i flere år. I Norge er vi jo så heldige at vi slipper å måtte betale for kildene, og det er vel ikke så mange år til før det svenske arkivverk også gir dette gratis til folket.....

Men, foreløpig er man altså nødt til å betale. Og igjen har jeg fått en hyggelig epost fra ArkivDigital, med følgende tekst:

ArkivDigital är gratis 16-17 mars 2013

På lördag, den 16 mars 2013 är det årets Släktforskningens dag. Släktforskarföreningar, bibliotek och andra intresserade har öppet hus, visar och berättar om släktforskning och allt det spännande man kan hitta när man släktforskar. Temat 2013 är "Soldaten i släkten - till fots, till häst, till sjöss".
Om du inte har möjlighet att besöka något evenemang, så kan du alltid titta in i vårt digitala arkiv. Fira Släktforskningens dag tillsammans med oss i vårt stora bildarkiv, helt i färg. Släktforska i våra snart 40 miljoner färgbilder gratis under helgen 16-17 mars 2013. Du hittar mycket spännande bland kyrkoböcker, domböcker, bouppteckningar, mantalslängder och andra handlingar.

Prøv dem ut! Har du mer enn et par slektninger du leter på, lønner det seg å ha et abonnement, og her kan du kjøpe både ukes (75,-), måned (195,-) kvartal (395,-) og halvår (695,-), i tillegg til ett år (995,-) og 2 år (1775,-).  Faktisk får du gjort veldig mye på en måned, om du forbereder deg godt, så abonnerer, og jobber bevisst med svensk slekt i en måned.

lørdag 9. mars 2013

Blogger der ute...

Det blir ikke tid til så mye blogging for tiden, da det er mange som trenger min hjelp. Men, jeg får tid til å lese noen blogger, og det har dukket opp et par som jeg kommer til å legge til i blogglisten min. Det er bra, for

For det første er det den nye bloggen fra de entusiastiske og kjempeflinke menneskene som jobber i arkivverket, og den bloggen er vel allerede presentert ute på nett, nemlig "Dokumentene forteller". 
Entusiastene skriver selv om sin blogg:

"....Tenk å få tilbringe arbeidsdagen i nærheten av alt dette! Vi synes selv at vi har verdens beste jobb. Denne bloggen lager vi i pur begeistring. Her vil vi presentere dokumenter og foto knyttet opp mot et nytt tema hver måned"
Del gjerne videre – disse historiene er også dine!
Jeg regner med at denne bloggen vil være aktiv og komme med mye interessant, Månedens tema mars 2013: Kvinner i 100  - Vi setter fokus på bra damer fra de siste 100 årene.

En annen blogg jeg oppdaget for noen dager siden via NorwayLists Facebook-side er Nearby Norwegians - skrevet av flere. Det er en gruppe kvinner i Seattle, Washington som blogger om "all thing Norwegian", både slektsforskning, bøker og annet. Bloggens mål:

--fun & camraderie
--writing & research
--sharing useful information
--nudging, prodding & cajoling
--giving back


Har du slekt som endte opp i Washington State, kan dette være av interesse. Jeg ser at innlegget i går, 8. mars handlet om hva man kan lese i avisen Seattle Sunday Times, der det fantes en spalte  "Normannaheimen" Her er det nok noe å finne av interesse for den som altså har slekt som havnet i Seattle? I 1900 census var det faktisk 1.711 som sa de var født i Norway!

En siste blogg jeg av og til dukker inn i, er Nasjonalbibliotekets blogg, selvom den ikke egentlig er slektsrelatert, har den ofte stoff om ting som kan være relatert til hva vi holder på med. F.eks. digitaliseringen av bygdebøker og annen litteratur!

De skriver om sin blogg:
"... Denne bloggen vil gi mulighet til dialog direkte med oss. Her vil du finne opplysninger om prosjekter, nyheter fra biblioteket og informasjon om planer og arbeid. Spesielt gjelder det utviklingen av en nasjonal bibliotekpolitikk"
Les og kos deg!

søndag 3. mars 2013

The In-Depth Genealogist (IDG)

Det blir lenger og lenger mellom innleggene i de norske slektsbloggene jeg følger. Men, i USA blir det derimot flere og flere bloggere, og listen over de jeg følger der er mange ganger lenger enn den norske.

En av de proffe bloggene i USA, "The In-Depth Genealogist " er egentlig mer enn en blogg, den er en allianse av flere slektsforskere (proffe og gode amatører) som sammen jobber fram IDG.  De har akkurat lansert et nytt og stort nettsted, som ikke helt er ferdig, men jeg regner med at det etter hvert blir lagt til mer under blant annet "Resources" hvor de har tenkt å legge til ressurser for hver stat.

De skriver blant annet i sin "about":

The In-Depth Genealogist is a digital community that contributes to the advancement of all genealogists.
As a free genealogy community, The In-Depth Genealogist provides a monthly digital magazine, a bi-monthly email newsletter, and active blog and forum providing articles and columns for the advancement of all genealogists, professional or hobbyist, we share our knowledge and experience in a friendly, approachable, and entertaining way. Get in-depth with us! Please make sure to find us on you social media of choice, Facebook and Twitter. ..... (les mer her....)
Going In-Depth magazine

På nettstedet kan man også finne det digitale magasinet "Going In-Depth"" fylt til randen med gode artikler. Dette handler selvsagt om slektsforskning og familiehistorie i USA for det meste, men de fleste av oss har jo slekt som emigrerte til Amerika, og mye av selve metodikken og problemstillingene er dem vi møter når vi setter igang med å finne slekt i USA.

I utgaven som ble lansert 15. februar, er det flere gode artikler som kan være interessante for en norsk slektsforsker å lese, og jeg trekker særlig fram artikkelen (egentlig en artikkelserie) Jen Baldwins "The Family Atlas" - Welcome to Texas. Mange emigranter fra Norge, og særlig Hedmark, havnet nemlig i Texas. Derfor kan denne artikkelen være interessant, med lenker til ressurser og informasjon. Og, jeg sjekket under "Resources" på nettsiden, og for staten Texas er det lagt ut mange ressurser som kan være lurt  å sjekke ut.

En annen artikkel som med hell kan leses av den norske slektsforsker er  Thomas MacEntee sin artikkel "Letting go of my Ancestor".  Den er "generell" og har mange gode råd som kan gjøre at vi tenker litt nytt.

Thomas er kjent i vår blogverden som den som driver "Geneabloggers",  Han er profesjonell slektsforsker, og bruker teknologi og sosiale medier for å samarbeide og jobbe med familiehistorie og slektsforskning. Jeg gleder meg til å treffe Thomas på RootsTech2013, hvor Torill og jeg skal være sammen med de andre påmeldte "geneabloggerne",  og vi skal faktisk i 50års-selskapet hans, hvor jeg vet vi kommer til å treffe en stor del av det profesjonelle slekts-miljøet i USA!

Det beste av alt med IDG: det er gratis! (Jeg har donert en sum, for å hjelpe til med å la det fortsette å være gratis, men det er helt frivillig).