mandag 15. april 2013

En introduksjon til slektforskning i Oslo torsdag 2. mai!

Meter på meter med protokoller...

Jeg har blogget mye tidligere om byarkivet - denne fantastiske institusjonen som ligger i de gamle lokalene til Kristinia Bryggeri i Maridalsveien 3. Oslo byarkiv samler inn og tilgjengeliggjør arkivskattene i disse lokalen som kommunen overtok i 1971. Oslo kommune kjøpte eiendommen da brusfabrikken flyttet til Alnabru. Det ble kommunale kontorer og senere lokaler for Oslo Byarkiv. 

Nå inviterer Oslo Byarkiv igjen slektsforskerne til å ta turen til Maridalsveien 3. Følg med på hjemmesiden om det blir endringer eller om det kommer tilleggsinformasjon. Byarkivet er selvsagt også på Facebook

De skriver på sine nettsider:
foto: Laila Christiansen
Unn og Johanne skal fortelle om slekt i Oslo
foto: Laila Christiansen
Torsdag 2. mai inviterer Byarkivet til foredrag om våre mest brukte kilder til slektsforskning i Oslo og Aker. Vi viser våre viktigste kilder og veien til å bruke dem

Mellom kl. 11 og 12 vil Johanne Bergkvist og Unn Hovdhaugen i Byarkivet fortelle om slekt i Oslo. Lesesalen er åpen 12-18, og det er god mulighet til å granske i egen slekt. 

De skal også lage en ressursgruppe for slektsforskning i Oslo, det blir spennende å se hva den skal gjøre og jobbe med. Jeg  har selvsagt meldt min interesse, håper det blir mange kjente i denne ressursgruppen!

Og ja - det å kunne gå på arkivene er en av de få tingene jeg savner når jeg er i USA....

søndag 7. april 2013

Anne-Lise Skillinghaug, venn og slektsforskerkollega, 1947-2013

Det var med stor sorg jeg mottok budskap om at en god venn, slektsforskerkollega og nesten-slektning, Anne-Lise gikk bort i dag, 6. april 2013.

Anne-Lise kom inn på DISchat for flere år siden, og ble en av "stamgjestene" der. Hun var på den tiden i kø for lungetransplantasjon, og DISchat var en fantastisk mulighet for henne til å møte andre slektsforskere uten at hun måtte anstrenge seg for mye. På denne måten fikk hun mange nye venner innenfor slektsforskermiljøet, som senere har kunnet nyte godt av hennes vennskap og hennes glede av å kunne dele og hjelpe. Jeg har hatt stor glede av Anne-Lises lune humor, hennes hjelpsomhet og vilje til å lytte, mest i skriftlig sammenheng på "bakrom" på DISchat, og for meg vil dette være de gode minnene.

Etter at Anne-Lise gikk gjennom en vellykket lungetransplantasjon, ble hun så mer aktiv også ute i vårt miljø, og hun kom helt til Jessheim for å være med på vår åpne dag på biblioteket der. Så stor var gleden hennes over å få være med og hjelpe.  Anne-Lise fortalte stadig på vår DISchat at hun skulle på møter i DIS-Vestfold, eller hun skulle på møte i det lokale historielaget. Det var stadig slektsforskning på tapetet.

Anne-Lises dugnadsånd viste seg særlig i det å hjelpe andre med slekt, og med å være med på gravminne-registrering for DIS-Vestfold, og ved å ha norgesrekord i dataregistrering av 1875-tellingen. Også de mange brukerne av DIS-Norges slektsforum har hatt stor glede av Anne-Lises hjelpsomhet, over 1.500 innlegg sier litt om hennes vilje til å hjelpe!  Hun fikk oppleve å motta status-tunge DIS-Vestfolds hederspris 2013, en pris hun virkelig fortjente.

For ett og et halvt år siden ble Anne-Lise rammet av brystkreft, som senere  spredte seg til flere deler av kroppen. Det var kampen mot denne sykdommen hun tapte i dag.

Anne-Lise viste i sin blogg, som var både en slekts- og privatlivsblogg, at hun også hadde et annet og enda viktigere holdepunkt i livet, nemlig hjemmet, barna og barnebarna. Det er til disse mine tanker går i dag. Jeg lyser fred over Anne-Lises minne.

lørdag 6. april 2013

Library of Congress - med mange muligheter for oss slektsforskere!

"The Library of Congress" er USAs eldste føderale kulturelle institusjon. Biblioteket er også det største biblioteket i verden, med millioner av bøker, baser kart, manuskripter og fotografier.

Formålet til biblioteket er å gi Kongressen bistand til å videreutvikle både kunnskap og kreativitet til glede og nytte for det amerikanske folk.

Bøker!
Websiden til Library of Congress har flere søkemuligheter. Både for bøker og digitale samlinger. I "Library Catalog" søkte jeg på flere ord som kunne lede til bygdebøker, og  jeg fikk faktisk veldig mange treff. Gard og slekt: 14 treff, bygdebok: 188 teff, slekt: 69 treff.
Jeg kommer til å se hvordan fjernlån (InterLibraryLoan - ILL) til lokalt bibliotek vil fungere til høsten når jeg igjen kommer til USA.

Digitale samlinger - fotografier
Biblioteket har flere nyttige digitale samlinger som kan være nyttige også for oss. Sjekk her hva som finnes.

General view from Northeast showing courthouse,
old jail and new courthouse (rear)- Pottawattamie County Courthouse,
Pearl Street & Fifth Avenue, Council Bluffs, Pottawattamie County, IA. Repository:
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA
http://hdl.loc.gov/loc.pnp/pp.print
En av de interessante samlingene er Prints and photographs Online Catalog, med tusenvis av bilder fra forskjellige instanser og personer rundt i USA: Jeg søkte på "Pottawattamie" - som er countiet til Counsil Bluffs hvor et par av farfars grandtanter bodde, og fikk flotte bilder opp, og dette er bilder som har falt i det fri, og de kan brukes (man bør allikevel lese alt som står om rettigheter til bildene, noen har faktisk copyright eller restriksjoner).


Digitale samlinger - Aviser
En annen og enda mer nyttig database/samling er Chronicling America, historiske aviser fra hele USA - ikke på langt nær komplett, men mange aviser fra "norske" områder som Minnesota og Nord Dakota, i tillegg til f.eks Nebraska og Illinois, Iowa og flere andre. Ikke noe fra Wisconsin og Sør Dakota, men det kommer nok.

En annen nyttig database er oversikten over alle utgitte aviser i USA, og jeg søkte her på de avisene som var utgitt med "norsk etnisitet" og fikk en liste på 97 aviser, dette et utvalg fra utvalget på "første siden".  Ved å klikke på linken til avisen fikk jeg info om hvor denne avisen var utgitt, hvilke områder den fokuserte på, og hvor man kunne henvende seg for å få innsyn i den. Aviser inneholdt mye mer "personalia" enn de gjør i dag. Til og med om det kom besøk til en i lokalbefolkningen fra et annet sted.
Kilde: Library of Congress

Oversikten over alle utgitte aviser US Newspaper Directory 1690-present kan også være interessant for oss, her kan du søke opp aviser i det området slekt bodde, og så gå inn på informasjonen om avisen for å se hvor samlingen av aviser befinner seg. Noen ganger er det historielag (historical society) i et aktuelt område som har en samling.

Jeg har fått hjelp til å finne "obituaries" basert på disse oversiktene, ved å skrive til de lokale historielag/slektsforskerforeninger som finnes i de forskjellige byer/steder. For eksempel søkte jeg opp denne avisen:
Title: The Shevlin herald. : (Shevlin, Clearwater County, Minn.) 1908-19??
Place of publication: Shevlin, Clearwater County, Minn.
Geographic coverage: Shevlin, Clearwater, Minnesota 
og her fikk jeg vite; Available on microfilm from the Minnesota Historical Society.
Da var det bare å kontakte gode venner, og de dro selv til MNHS og fant den rette avisen og den rette obituarien! 

Et søk med stikkord "Titanic" i alle aviser ga et ikke uventet resultat:


Gå inn og lek med søkemotorene, kanskje du finner noe interessant om DIN slekt eller der de bodde!

tirsdag 2. april 2013

Rootstech 2013 - etterdønninger, bokpakke ankommet!

Å slippe meg løs i Expo Hall 1 under Rootstech 2013 var som å slippe en liten tass løs i en godtebutikk! Kredittkortet smeltet, og lommeboken ble slank!

Hos Family Roots Publishing com ble jeg kvitt en del dollar, men jeg synes ikke det var noen ublu priser, og under over alle undere, de sendte meg det jeg handlet gratis til hjemmeadressen vår i Englewood, noe som gjorde at jeg ikke fikk overvekt i kofferten hjem. I tillegg fikk jeg en bok gratis!

Jeg fikk med meg et par bøker jeg virkelig vil få glede av. Den ene er en liten sak som heter "What did they do? - in Danish" av John E. Herl. Denne har over 150 sider med yrker/betegnelser på dansk, og oversatt til engelsk. Mange av de historiske yrkene er ikke alltid like lett å oversette til engelsk, og de er i hvertfall veldig ofte det samme på dansk som på norsk.  Siden veldig mange av mine oppdragsgivere er fra USA/engelsktalende land, vil denne boken bli et stort pluss og være tidsbesparende når jeg skal skrive rapporter osv.   Jeg tror nok denne boken vil være vel verdt pengene.



En annen bok jeg kjøpte med meg, "Courthouse Research for Family historians" av Christine Rose vil også bli lest fra perm til perm, da dette er noe jeg bør vite mer om, og jeg har tenkt å sjekke ut Courthouse Research her i Florida for å se hvordan det virker, og hvordan man bruker "courthouse" records. Spennende.

Bakpå boken står det blant annet:
"Step by step this book will guide you to use and interret wondross records within courhouses throughout the country".
Om boken hos FRP:
The only guidebook devoted totally to courthouse research. From an author who has researched in more than 500 courthouses of the U.S. Christine starts with the preparation, giving advice on which courthouse to research first, how to prepare, and how to get past the clerks into the records. She then offers concrete examples of what will be found in each office, how to use the indexes in that office, and how to interpret what is found. Going beyond the location of the record, she discusses evaluation of the records, significance to your family's search, and many other facets of research. Written in a clear style, concise, and with many tips for novices to advanced researchers.
Og boken er varmt anbefalt av flere kjente slektsforskere og forfattere av slektsforskerlitteratur her i USA, så jeg regner med at boken er kvalitetsmessig bra.

Godt jeg har noe å gjøre!